Utmanande cykling i BMX Racing

I Sverige kom sporten på tidiga 80-talet men har funnits uppkomstlandet USA sedan 70-talet. Under tävlingar deltar åtta cyklister åt gången på en utmanande bana på 350-400 meter. Banan är byggd med hinder och kullar samt en gäng snäva kurvor. Det är inte en stor spelplan för cyklisterna, många gånger cyklar man styre mot styre och får akta sig för att inte krocka med konkurrenterna på banan. 

Rätt cykel

Du kan inte träna BMX utan rätt cykel. En BMX-cykel är byggd för att motorcrossbanor med bra fjädring och breda däck som klarar grusbanan. För att tävla behöver du köpa en cykel med bromsar, något som inte alla BMX-modeller erbjuder. Butiker som Cykelkraft har ofta cyklar i flera modeller, för barn och vuxna eftersom BMX är populärt hos båda. Om du som vuxen vill testa sporten är det viktigt att du köper en modell med 20″ däck, mindre däck är för juniorer och barn.

Utrustning

BMX Racing liknas vid motorcrosstävlingar och utrustningen är därför ganska lik. Du ska ha en en heltäckande dräkt i tjockt material som skyddar kroppen från skador om du kraschar. Du behöver även ett ryggskydd och bröstplatta. Du ska alltid ha en fullfacehjälm med skyddsbåge för käkpartiet, många tävlingar innebär hopp och höga hastigheter där en krasch kan betyda otäcka huvudskador. Ben och leder skyddas med mjuka knä- och armbågsskydd. Sist men inte minst ska du alltid ha ett par handskar mot skrubbsår och ett whiplashskydd runt nacken.

Börja träna och tävla

För att få rätt träning, lära dig teknikerna och få chans att delta i tävlingar behöver du bli medlem i en BMX-förening. Det finns många utspritt över landet men bor du på en mindre ort behöver du kanske resa till närmsta stad. Du kan söka efter föreningar på Svenska Cykelförbundet och få direktkontakt med föreningen närmast dig.