Sportskytte

Vi älskar sporter som kräver precision och pricksäkerhet! Med det sagt så känns det inte mer än rätt att prata om sportskytte. Det är vanligt att man blandar ihop sportskytte och prickskytte, men det är alltså två helt skilda saker. Prickskytte syftar på specialtränade soldater som används för att eliminera mål på långt håll i krig. Sportskytte är en sport där man ska pricka måltavlor.

En stor sport

Det många kanske inte vet är att skyttesporten är en av de allra största individuella sporterna i världen. Dessutom så finns det flera grenar inom sporten, dessa grenar skiljer varandra åt gällande avstånd, vapen och om målet rör på sig eller är statiskt. Sportskytte har även varit en gren i OS sedan sent 1800-tal.

Luftgevärsskytte på tio meters avstånd tillhör några av de vanligaste grenarna, den genomförs även inomhus. Den deltagande får antingen stå eller sitta och skjuta på en tavla med tio ringar. För att lättare kunna avgöra vem som varit närmast målet har man tagit fram ett elektroniskt markeringssystem som klarar av att urskilja skott med tiondelar.

En sport för alla

Charmen med skyttesporten är att den är för alla. Tar man en titt på olika skytteföreningar så finns medlemmar i alla åldrar, allt från 5 år upp till personer på över 90 år. I många tävlingar så har man gjort så att damer och herrar tävlar mot varandra på lika villkor. Eftersom att skyttesporten i stort sett handlar om koncentration och precision så blir både de mentala, men även de fysiska förutsättningarna desamma för nästan alla. Det finns även runt 60 föreningar i Sverige som erbjuder sportskytte för personer med olika funktionsnedsättningar.